Şifreleme Algoritmaları

Berkan Türel
2 min readDec 10, 2021

--

Bu yazımda şifreleme algoritmalarından ve neden kullanıldıklarından bahsedeceğim.

Şifreleme nedir?

Şifreleme, sadece yetkili kişilerin veriye ulaşabilmesi için verilerin karıştırılması işlemidir. Yani herkes tarafından anlaşılan bir metnin şifreli metin olarak bilinen karmaşık bir yapıya dönüştürülmesidir. Şifrelemelerde bir şifreleme anahtarı kullanılması gereklidir. Bu anahtar gönderici ve alıcı tarafından ortak olarak belirlenen ve yalnızca iki tarafın bilmesi gereken bir değerdir. Şifrelenmiş metin her ne kadar karmaşık görünsede şifrelenmiş metni alan alıcının doğru anahtarı girmesiyle düz metine ulaşması mümkündür.

Şifreleme anahtarı, verileri karıştırmak için şifreleme algoritması içinde kullanılan bir karakter dizisidir. Fiziksel anahtar gibi düşünebiliriz. Evimize sadece anahtara sahip olanların girmesi gibi şifrelenmiş metinleri de sadece şifreleme anahtarına sahip kişiler okuyabilir. Şifreleme anahtarının karmaşık olması kaba kuvvet gibi saldırılar ile kırılmasını zorlaştırır.

Şifreleme Neden Gereklidir?

Şifreleme birçok konu açısından bizlere fayda sağlar. Saldırganlar tarafından ele geçirilen herhangi bir veri şifreleme sayesinde okunabilmesi zor bir hale dönüştürülür. Örneğin bir siteye saldırı gerçekleştiğinde saldırganlar site üzerine kayıtlı bütün kullanıcıların bilgilerine erişebilir. Bu bilgiler şifreli bir şekilde saklanırsa saldırganların bu bilgilere erişimi oldukça zorlaşır. En basitinden örnek vermemiz gerekirse whatsapp’da bile uçtan uca şifreleme kullanılmaktadır. Gönderdiğimiz mesajlar şifrelenerek whatsapp serverlarına ulaşır ve daha sonra şifre çözülerek alıcı kişiye ulaştırılır. Bu sayede veriler saldırganlara karşı korunmuş olur.

Şifreleme algoritmaları

Şifreleme hakkında kısa bir bilgi verdiğimize göre şifreleme algoritmalarına geçebiliriz. Şifreleme algoritması verileri şifrelemek için kullanılan yöntemdir. Şifreleme için iki farklı şifreleme algoritması bulunmaktadır. Bunlar Simetrik ve Asimetrik şifreleme yöntemleridir.

Simetrik Şifreleme Algoritmaları:

Bu algoritmada şifreleme ve şifre çözmek için bir adet gizli anahtar kullanılır. Bu bireysel kullanıcılar için oldukça iyi sonuç sağlar. Gönderici ve alıcının farklı kişiler olduğu durumlarda şifreleme anahtarınında karşı tarafa gönderilmesi gerekir. Bu durum beraberinde güvenlik sorunlarına da yol açabilir. Simetrik algoritmanın en önemli özelliklerinden biri de asimetrik algoritmaya göre daha hızlı olmasıdır.

Simetrik şifreleme algoritmalarına AES, DES ve Blowfish gibi şifreleme algoritmalarını örnek gösterebiliriz.

Asimetrik Şifreleme Algoritmaları:

Bu algoritmada ise şifreleme anahtarı ve şifre çözmek için kullanılan anahtarlar birbirlerinden farklıdır. Şifreleme yapan anahtara açık anahtar , şifre çözümü için kullanılan anahtar ise özel anahtar olarak adlandırılır. Açık anahtar herkese dağıtılır fakat özel anahtar sadece şifreyi çözecek kişilerde bulunur. Asitmetrik algoritması Simetrik algoritmaya göre daha güvenilirdir. Bunun yanında şifrelerin uzunluğundan dolayı yavaş çalışması da bir dezavantajdır.

Asimetrik şifreleme algoritmalarına da RSA ve DH algoritmalarını örnek olarak gösterebiliriz.

Umarım yazım aklınızdaki soru işaretlerini gidermiştir.

--

--

Berkan Türel
Berkan Türel

No responses yet